Marc Gysels maakt uniek bordspel rond wielrennen

GAZET  VAN  ANTWERPEN

 

Marc Gysels maakt uniek bordspel rond wielrennen. — © koen fasseur

Marc werkte 15 jaar aan zijn idee: ‘Cycling Legends’ brengt tactiek van de koers naar het spelbord

Kalmthout - 

Vijftien jaar lang groeide het concept Cycling Legends. Het bordspel van Marc Gysels neemt je mee in de wereld van het wielrennen. Tactiek, strategische doelen bepalen en steeds een stap verder denken dan de anderen: de deelnemers wanen zich even Patrick Lefevere of Richard Plugge van Jumbo-Visma.

Erik Vandewalle

Ook wie niets van het moderne wielrennen kent, kan genieten van dit gezelschapsspel. Ontwerper Marc Gysels (58) rondde zopas zijn prototype af. Goed om weten: namen van wielerlegendes worden niet expliciet genoemd, want Gysels wil geen gedoe over het al dan niet mogen gebruiken ervan.  

Maak je eigen koers. — © koen fasseur

Op tafel ligt het bordspel met al zijn onderdelen. Gysels zet nog de laatste kleine plastic wielrennertjes op het bord en deelt de speelkaarten uit. “Ken je ze nog? Eigenlijk verwijs ik naar die plastic coureurtjes uit mijn kindertijd. Die waren ongeveer 5 cm groot en de ploegkleuren van toen waren herkenbaar. In mijn jeugd waren ze erg gegeerd, voor dit bordspel zijn ze te groot. Daarom liet ik kleinere rennertjes maken.”

Het prototype ligt op tafel. — © koen fasseur

“Eigenlijk was ik vroeger niet echt een wielerfanaat. Ik voetbalde. Maar door af en toe een wedstrijd op tv te volgen, stelde ik vast dat koersen meer is dan alleen hard op de pedalen duwen. Er zitten strategieën achter rond kopmannen, demarrages, het specifieke parcours... Dat boeide me”, aldus Marc Gysels. Als kind en later als volwassene speelde hij heel wat gezelschapsspellen. “Het eerste wat ik telkens deed, was mijn eigen variaties op een spel bedenken. En zo groeide het idee om er zelf een te maken. Dat idee verwaterde door beroepsactiviteiten, maar is nooit helemaal verdwenen.”

Tot ongeveer vijftien jaar geleden, en dan volgde een lange periode van ontwikkeling. “Het basisconcept groeide. Veel spelen, veranderen, aanpassen, schrappen en opnieuw beginnen. Tijdens de moeilijke coronaperiode had ik tijd genoeg om het bordspel te laten evolueren tot wat het uiteindelijk is.”

Vlakke ritten, kasseistroken, bergritten, alles zit erin. — © koen fasseur

Het kleurrijk spelbord is een wegentracé. Aan de ene kant ligt een parcours uitgestippeld voor vlakke wedstrijden en kasseistroken. Als je het speelbord omdraait, komen de renners terecht in het hooggebergte. Verder vind je in de speldoos 17 wielrennertjes, dobbelstenen, 90 spel- en 40 kanskaarten. Op de kaarten staat geen woorden, de afbeeldingen en icoontjes spreken voor zich. Dat heeft het voordeel dat het spel één wereldwijde versie heeft. Elke ploegleider krijgt ook een Team Management Board. Dat vormt de basis voor tactische beslissingen. Je bepaalt zelf of je met een kopman speelt, of inzet op de hele ploeg.

Tactiek uitstippelen via Team Management Board. — © koen fasseur

Marc Gysels is nu op zoek naar een uitgever. “Er zijn al verschillende gesprekken geweest, maar die hebben nog niet geleid tot een eindresultaat. Zelf op de markt brengen is een optie, maar die valt financieel niet echt mee. Op 25 en 26 november staat Marc Gysels op de grootste spellenbeurs van Vlaanderen. Die gaat door in Antwerp Expo en brengt uitgevers, spelauteurs en demonstrateurs samen.

 

1 reactie

Steven Schrauwen

Hallo,

Ik zag op kickstarter dat het project unsuccesfull was. Maar ligt het project nu dan stil? Of gaat het nog verder door? Want ik ben wel nog fan.

Mvg

Steven

Laat een reactie achter